Volg ons

GIS Strategie

Geo-loket

In de vorige stukken (Basic en Geo-data) dat het belangrijk is om in eerste instantie geo-data te verzamelen en deze ter beschikking te stellen van interne en externe gebruikers. Zoals je reeds had gehoofd kan je hiervoor ArcGIS Online op zich gaan gebruiken, maar je kan eveneens ook zelf geo-loketten gaan opzetten in de interne en externe websites. 

ArcGIS Online 

Zoals vermeld in het deel voor het geo-data beheer is het belangrijk om de data voor te bereiden in je eigen 'content', maar dan deze ook in een definitieve account te plaatsen. Op deze wijze ben je zeker dat je werkelijk over de latste data kan beschikken. Gebruik hierbij zeker ook de correcte tags zodat de personen gemakkelijk kunnen de data terugvinden. Het gebruik van PDF's als overzichten van de data is natuurlijk ook heel gebruiksvriendelijk als je vermoed dat de gebruikers niet direct kennis hebben van een gis-viewer (zie toepassing PDF).

Je kan eveneens groepen gaan creëeren waarbij je data in deze groep kan linken, en eveneens personen kan (of niet) toelaten tot deze groepen zodat zij deze data kunnen bekijken, gebruiken en in een mash-up gebruiken. 

Gallerij in website

Om de toegang zo eenvoudig mogelijk te maken naar de gebruikers en reeds de data dusdanig op te delen (zodat men enkel maar deze data kan zien die belangrijk is voor hun activiteiten) kan je gebruik maken van een galerij van dat die je dan kan integreren in een (intern of externe website). Dit betekent dat het werkelijk belangrijk is om op voorhand te selecteren welke data je op welke manier toegankelijk wenst te maken voor je gebruikers. 

Viewers in website

De kaarten die je hiervoor zag staan zij in een gallerij ingebouwd, maar hier dien je natuurlijk wel te klikken om de data te kunnen zien in een webviewer. Je kan natuurlijk ook direct de data gaan inlezen en een website de kaarten direct laten consulteren. Op deze wijze kan je een website pagina opmaken bv per dienst die de kaarten weergeeft die je aan deze groep wenst ter beschikking te stellen. Hieronder geven we een voorbeeld van een dergelijk kaarten-overzicht : 

BV GRB Viewer : 

 


View Larger Map

Deel dit met anderen